F.A.Q.
Veel gestelde vragen (FAQ's)
Onderstaand een overzicht van veel gestelde vragen betreffende kandidaatstelling en OR-verkiezingen
Aanleveren informatie
De teksten zijn technisch gezien niet gebonden aan een bepaalde maximale teksten. Bij lange teksten wordt een scrollbalkje toegeevoegd om het stembiljet overzichtelijk te houden. Wij adviseren echter motivaties van maximaal 60 woorden omdat lange teksten worden eenvoudigweg niet meer gelezen.
Voor het aanleveren van de benodigde informatie sturen wij je een informatie-aanvraag per e-mail. In deze e-mail is een knop opgenomen welke je direct doorstuurt naar onze ‘Aanleveromgeving’. Eenmaal ingelogd deze eigen ‘aanlever-omgeving’ worden je stapsgewijs alle benodigde informatie-vragen voorgelegd. Door de vragen te beantwoorden en steeds door te klikken, wordt automatisch alle benodigde informatie opgevraagd.
Op het moment dat een ‘rode pagina met stopbord’ wordt getoond, hebben wij voldoende informatie om de test-kandidaatstelling of test-verkiezing te kunnen gaan inrichten. OnlineORverkiezingen houdt van een persoonlijke aanpak, dus als wij nog vragen hebben, nemen we gewoon even contact op.
Met de ontvangen informatie gaan wij de test-kandidaatstelling of test-verkiezing bouwen. Zodra de test klaar is, sturen wij een e-mail met informatie betreffende te test (tijdstip test, toegang tot live-portaal, voorbeelden etc.). Pas na het doorlopen van de test (inclusief goedkeuring) wordt de test omgezet naar een definitieve kandiaatstelling of verkiezing.
Als deadline hanteren wij dat alle informatie uiterlijk 7 dagen voor aanvang van de kandidaatstelling / verkiezing binnen moet zijn. Eerder aanleveren mag uiteraard altijd! Deze 7 dagen zijn nodig om de test- verkiezing/-kandidaatstelling in te richten en te testen met het testpanel zoals opgegeven.
Kortere doorloop is doorgaans mogelijk (tot 2 dagen), maar gaat in overleg. Bij een korte doorlooptijd kan een spoedtoeslag in rekening worden gebracht. Dit wordt vooraf kenbaar gemaakt.
Nee hoor, beide zijn optioneel maar wel standaard inbegrepen in de prijs.
Alle varianten zijn dus mogelijk: alleen naam, naam & foto, of naam & motivatie. De meest gebruikte optie is uiteraard foto + naam + motivatie.
Geen probleem neem contact met ons op, wij kunnen zelfs tijdens een live verkiezing of kandidaatstelling vaak nog aanpassingen probleemloos doorvoeren.
Via ons aanleverportaal wordt alle informatie aangeleverd. Pas als alle informatie compleet is aangeleverd, wordt de kandidaatstelling of OR-verkiezing door ons ingericht. Mochten er na aanlevering nog aanpassingen nodig zijn als gevolg van onjuiste of onvolledig aangeleverde informatie, dan kunnen daarvoor kosten in rekening worden gebracht.
Tijdens het inrichten / vullen van het stembiljet, worden de aangeleverde foto’s handmatig bewerkt om tot afbeeldingen van 250×300 pixels (breedte x hoogte). Om deze foto’s mooi scherp te kunnen weergeven is het verstandig om deze minimale maatvoering aan te houden. Doorgaans worden grotere afbeeldingen aangeleverd en worden die op maat gemaakt voor het stembiljet.
Gelijksoortige afbeeldingen (gelijke achtergronden) geven een rustig beeld op het stembiljet, maar dit is zeker geen ‘must’.
Als van een kandidaat geen foto wordt aangeleverd, dan plaatsen wij bij deze kandidaat onderstaande plaatsvervangende afbeelding:
Doorgaans worden de leden van de kiescommissie opgenomen in het testpanel. Wij adviseren om her altijd minimaal 1 medewerker van de afdeling ICT (of ICT-dienstverlener) aan toe te voegen. Het staat overigen volledig vrij om test-personen toe te voegen.
Optioneel: er kan overwogen worden om bij verkiezingen ook de kandidaten deel te laten nemen aan de test, zodat kandidaten weten hoe hun eigen informatie wordt getoond op het stembiljet/
Nee, er is geen specifieke computerkennis nodig om samen met ons de digitale OR-verkiezing en/of digitale oproep te kandidaatstelling te organiseren. Het aanleveren van informatie is een kwestie van vragen beantwoorden en een Excelsheet met kiesgerechtigden (doorgaans aangeleverd vanuit afdeling HRM) te uploaden. Wij richten alles in en houden persoonlijk contact om je eventueel te helpen.
Bij het inrichten van de digitale kandidaatstelling / verkiezing, stellen wij als OnlineORverkiezingen.nl een maatwerk tekst op, specifiek voor de betreffende Ondernemingsraad. Uiteraard kunnen teksten ook worden aangeleverd en/of aangepast, maar wij zorgen graag voor een vertrekpunt.
Beveiliging
Alle stembiljetten zijn uniek en worden afzonderlijk voorzien van een eigen versleutelde URL (voorbeeld: https://xxxxx.xx/?e=360323&l=nl&c=141027033&h=FFEBE66369126A4&d=e). Dankzij het gebruik van deze lange reeks met letters, cijfers en tekens en interne controles, wordt het onmogelijk om door eenvoudigweg het aanpassen van de URL op een andere stembiljet terecht te komen.
Deze techniek van URL-versleuteling wordt een hashfunctie of hashalgoritme genoemd.
In verband met beveiliging worden de verkiezingen NIET op het domein https://onlineorverkiezingen.nl gehouden. Onze openbare website is dus geen veiligheidsrisico voor kandidaatstellingen en verkiezingen.
Voor het faciliteren van onze diensten wordt gewerkt met 2 domeinen. Één domein voor onze verkiezingstool aangevuld met een extra domein met een portaal (dashboard) voor de OR. Op dit gescheiden portaal kan de OR zicht houden op kandidaatstellingen en het opkomstpercentage, TIJDENS de verkiezing. Na de verkiezing wordt de verkiezingsuitslag zichtbaar op dit gescheiden domein.
Totaal werken wij dus met 3 gescheiden domeinen, ieder voorzien van een SSL-certificaat.
Kijk voor meer informatie op onze pagina over veiligheid en privacy.
Al onze data wordt opgeslagen binnen de EU-dataregio, op precies te zijn: Ierland. Er wordt geen data uitgewisseld naar andere data-regio’s. De data wordt opgeslagen op A-klasse server locaties van AWS (Amazon Web Services) in Ierland. AWS is gecertificeerd voor ISO/IEC 27001:2022, 27017:2015, 27018:2019, 27701:2019, 22301:2019, 20000-1:2018, 9001:2015, and CSA STAR CCM v4.0.
OnlineORverkiezingen.nl bewaard persoonlijke data niet langer dan strikt noodzakelijk voor het uitvoeren van OR-verkiezingen. Vanuit de WOR geldt een bezwaarperiode van 7 dagen wat betreft de uitslag van de OR-verkiezing. Alle detailinformatie van de verkiezing (detailniveau ‘wie heeft op wie gestemd?’) wordt na 8 dagen uit onze systemen verwijderd.
Voor het faciliteren van digitale kandidaatstellingen en OR-verkiezingen is uitsluitend ‘gewone’ persoonsgegevens. Feitelijk hebben wij voldoende aan een persoonsgebonden e-mailadres van de verkiesbare medewerker (bij oproep tot kandidaatstelling) of van de kiesgerechtigde medewerker (bij verkiezingen). Om aanschrijving persoonlijk te maken, werken wij graag ook met voornamen. Dit is echter geen verplichting, bij aanschrijving met ‘Beste collega’ is ook uitsluitend een e-mailadrtes voldoende.
Campagne-ondersteuning
OnlineORverkiezingen.nl biedt de mogelijkheid om middel posters en/of intranet-dia’s extra aandacht te geven aan de OR-verkiezing. Ervaring leert dat extra aandacht in het voortraject richting verkiezingen resulteert in meer kandidaten. Met onze standaard-posters of maatwerkposters kunnen wij in dit proces ondersteunen.
Als specialist in OR-verkiezingen kunnen wij ook campagnematerialen als posters en scherm-dia’s verzorgen. Posters kunnen specifiek als maatwerk worden ontworpen en gedrukt. Ook kan worden gekozen voor tekstueel gepersonaliseerde ‘standaard’-posters.
Druk op onderstaande knop om naar de pagina over campagneondersteuning te gaan.
Kandidaatstelling
Ons verkiezingenplatform is ingericht op meertalige verkiezingen (en kandidaatstellingen). Hierbij zijn er twee opties:
- De talen worden onder elkaar getoond in de e-mailuitnodging en op het stembiljet
- Op het niveau van van de medewerker wordt bepaald in welke taal de emailuitnodiging wordt verzonden en in welke taal het kandidaatstellingsformulier / stembiljet is opgesteld.
Kijk voor meer informatie en prijzen op: OnlineORverkiezingen.nl | meertalige verkiezingen
Ja machtigen is mogelijk. Vaak is een machtiging echter niet nodig, maar volstaat vervanging van een zakelijk e-mailadres door een alternatief (privé) e-mailadres.
Mocht een machtiging toch gewenst zijn, geef dan in de Excelsheet met kiesgerechtigden het e-mailadres van de gemachtigde collega door (neem dit op in de kolom machtiging)
Vakbonden kunnen kandidaten aandragen voor de verkiezingen van de ondernemingsraad (OR). Hiervoor moeten de vakbonden wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Alle betrokken vakbonden dienen daarom actie te worden geinformeerd over de mogelijkheid tot kandidaatstelling voor de komende verkiezingen.
Mail-verzending
Indien een e-mailuitnodiging niet kan worden afgeleverd, ontvangen wij vaak een zogenaamde bounce. De verzonden e-mail wordt dus als ‘niet af te leveren’ gemeld.
OnlineORverkiezingen rapporteert standaard deze bounces, zodat de mogelijkheid bestaat dit te corrigeren. Vaak betreft het echter (een) medewerker(s) die inmiddels de onderneming heeft verlaten. Ook komt het regelmatig voor dat een correctie van het e-mailadres nodig is. Als geen van beide het geval is, dan is het invoeren van een alternatief (privé) e-mailadres altijd nog een mogelijkheid.
Gedurende een lopende kandidaatstelling of verkiezing kunnen (extra) medewerkers alsnog worden uitgenodigd.
Het verzenden van e-mailuitnodigingen is helaas geen garantie voor een goede verwerking op de ontvangende mailserver. Als blijkt dat veel e-mails niet zijn aangekomen, dan zijn we mogelijk niet goed op de ‘whitelist’ geplaatst (zie ook ons antwoord op de vraag ‘Wat is ‘Whitelisten?’). Ook kan het zijn dat de mail in de ‘lage prioriteit’ mail is gekomen of incidenteel de spambox.
Maar doorgaans zijn individuele meldingen van niet ontvangen e-mails het gevolg van een foutief e-mailadres. We kunnen dit uiteraard corrigeren zodat alsnog een e-mailuitnodiging wordt verzonden naar de betreffende medewerker.
Welke stappen kunnen worden ondernomen:
- Check in eerste instantie of de mail in de SPAM-box terecht is gekomen.
- Is de betreffende medewerker opgenomen in het totaaloverzicht van kiesgerechtigden (de aangeleverde Excelsheet)?
- Is het betreffende e-mailadres juist? Regelmatig blijkt het aangeleverde e-mailadres niet kloppend te zijn,
Indien gewenst, kunnen wij e-mailuitnodigingen nogmaals verzenden. Hierbij checken wij altijd of mogelijkerwijs toch al is gestemd.
Bij kandidaatstellingen of verkiezingen worden veel e-mailuitnodigingen verzonden naar eenzelfde mailserver (…@uwbedrijf.com).
Bij grote aantallen e-mails afkomstig van eenzelfde verzender, bestaat het risico dat deze mailberichten als SPAM worden gekwalificeerd en dus uit veiligheidsoverweging worden tegengehouden. Om deze reden adviseren wij ons verzendende e-mailserver door de ICT-afdeling te laten ‘whitelisten’. Hierbij wordt onze mailserver vooraf gekwalificeerd als zijnde een vertrouwde mailserver.
E-mailuitnodigingen worden verzonden vanuit het emailadres uitnodiging@mtorvk.nl. Dit e-mailadres dienst, samen met het domein mailer-eu.mtorvk.nl, doorgegeven te worden aan de afdeling ICT om te voorkomen dat deze e-mails als SPAM worden aangezien.
Wij adviseren ook altijd de ICT afdeling op te nemen binnen het testpanel van een verkiezing of kandidaatstelling. Deze stap maakt ook deel uit van het ‘aanlevertraject’ van informatie.
Om te voorkomen dat ‘onbevoegden’ een stem uitbrengen, is ons systeem zo ingericht dat alleen persoonsgebonden e-mailadressen worden geaccepteerd. Voorbeelden van niet-persoonsgebonden e-mailadressen zijn bijvoorbeeld info@xxx.xx en planning@xxx.xx.
Het komt soms voor dat bij het importeren van e-mailadressen het systeem aangeeft dat een e-mailadres niet kan worden geïmporteerd omdat het op een zogenaamde ‘global bounce list’ staat. Een “global bounce list” is een lijst die wordt gebruikt in e-mailbeheer om e-mailadressen bij te houden die herhaaldelijk e-mails hebben “gebounced.” Een bounce treedt op wanneer een verzonden e-mail niet kan worden afgeleverd aan de ontvanger. Er zijn verschillende redenen waarom een e-mail kan bouncen, en deze worden onderverdeeld in twee categorieën:
- Hard Bounces: Dit zijn permanente leveringsproblemen, zoals:
- Ongeldig of niet-bestaand e-mailadres.
- Geblokkeerd domein.
- Server van de ontvanger heeft het adres als onbestaanbaar gemarkeerd.
- Soft Bounces: Dit zijn tijdelijke leveringsproblemen, zoals:
- Ontvangers inbox is vol.
- Server van de ontvanger is tijdelijk offline.
- E-mailbericht is te groot.
Een global bounce list wordt door ons systeem bijgehouden om te voorkomen dat herhaaldelijke bounces optreden, wat de reputatie van onze mailservers kan schaden. Een verminderde reputatie kan vervolgens leiden tot problemen zoals blokkering door e-mailservers.
Een global bounce kan worden omzeilt door het aanleveren van een alternatief (privé) e-mailadres, of door ons de garantie te geven dat het betreffende e-mailadres correct is en probleemloos functioneert.
Onderin alle, door ons verzonden e-mails is onderin de optie tot ‘uitschrijven’ opgenomen. Deze optie zijn wij wettelijk verplicht om op te nemen, bovendien verkleint het de kans dat ontvangers onze mail (ten onrechte) als spam classificeren.
Soms komt het voor dat medewerkers bij een kandidaatstelling of eerdere verkiezing deze optie (per abuis) hebben gebruikt. Het gevolg hiervan is dat het betreffende e-mailadres niet door ons systeem wordt geaccepteerd. Wij kunnen een uitschrijving uitsluitend ongedaan (laten) maken als vanuit het betreffende e-mailadres een verzoek tot verwijdering wordt gestuurd naar info@onlineORverkiezingen.nl.
Prijzen / annuleren
Een offerte is vrijblijvend. Tot 21 dagen voor aanvang van de verkiezing kan kosteloos worden geannuleerd. Tussen 21 en 7 dagen voor aanvang is 50% van het overeen gekomen honorarium verschuldigd. Binnen 7 dagen is 100% verschuldigd.
Verkiezingen
Dit ligt doorgaans vastgelegd in het OR-reglement. Voor een hogere opkomst is het wenselijk er meerdaagse verkiezingen van te maken. Doorgaans hanteert men 3 tot 5 dagen. Hierover is niets vastgelegd in de Wet op de Ondernemingsraden.
Wij adviseren om (digitale) verkiezingen bij voorkeur gedurende ca. 7 dagen, verdeeld over 2 weken, open te laten. Ook medewerkers met een weekje vrij of medewerkers die in het weekend werken hebben dan de mogelijkheid om te stemmen.
Een langere openingstijd van de stembus geeft vanzelfsprekend ook een hogere opkomst. Bovendien kan bij een tegenvallende opkomst nog een reminder worden verzonden.
Ons verkiezingenplatform is ingericht op meertalige verkiezingen (en kandidaatstellingen). Hierbij zijn er twee opties:
- De talen worden onder elkaar getoond in de e-mailuitnodging en op het stembiljet
- Op het niveau van van de medewerker wordt bepaald in welke taal de emailuitnodiging wordt verzonden en in welke taal het kandidaatstellingsformulier / stembiljet is opgesteld.
Kijk voor meer informatie en prijzen op: OnlineORverkiezingen.nl | meertalige verkiezingen
Ja machtigen is mogelijk. Vaak is een machtiging echter niet nodig, maar volstaat vervanging van een zakelijk e-mailadres door een alternatief (privé) e-mailadres.
Mocht een machtiging toch gewenst zijn, geef dan in de Excelsheet met kiesgerechtigden het e-mailadres van de gemachtigde collega door (neem dit op in de kolom machtiging)
Het is inderdaad mogelijk om een link op te nemen in het stembiljet. Vaak wordt bijvoorbeeld in motivatieteksten een link opgenomen. Zo kan bijvoorbeeld een link naar een PDF met uitgebreide motivatie worden opgenomen. Ook kan worden gelinkt naar filmpjes of afbeeldingen. Informeer naar de mogelijkheden, ons systeem is zeer flexibel.
Bij iedere verkiezing verzenden wij inloggegevens voor ons live-portaal op https://orvkportal.nl
In dit liveportaal is gedurende de verkiezing de zogenaamde ‘Opkomstmeter’ zichtbaar. Deze opkomstmeter toont live het opkomstpercentage (per kiesgroep). Bij meerdaagse verkiezingen kan bij een tegenvallende opkomst een reminder worden verzonden.
Na sluiting van de verkiezing wordt op deze plaats de ‘voorlopige uitslag’ zichtbaar.
Bij iedere verkiezing verzenden wij inloggegevens voor ons live-portaal op https://orvkportal.nl
In dit liveportaal is gedurende de verkiezing de zogenaamde ‘Opkomstmeter’ zichtbaar. Deze opkomstmeter toont live het opkomstpercentage.
Na sluiting van de verkiezing wordt op deze plaats de ‘voorlopige uitslag’ zichtbaar. De officiële uitslag wordt door ons verstrekt in de vorm van een Proces verbaal van de uitslag in PDF.
Als meerdere kandidaten recht hebben op de laatste vrije OR-zetel, is de verkiezing onbeslist en bieden wij de mogelijkheid om gebruik te maken van onze ’tombola’ om een keuze te maken.
Bij gebruikmaking van de ’tombola’, beslist het lot welke kandidaat uiteindelijk in de OR zitting neemt. Alleen als gebruik wordt gemaakt van onze tombola, kunnen wij garant staan voor de objectiviteit van deze einduitslag welke wordt verwerkt in het officiële Proces Verbaal van de verkiezing.
In alle overige situaties vermelden wij de niet besliste uitslag in de vorm van ‘oranje balken’ in het proces verbaal.
Nee, het uitbrengen van ongeldige stemmen is niet mogelijk. Onze software zorgt ervoor dat altijd voldoende stemmen worden uitgebracht. Als niet aan de voorwaarden voor stemmen wordt voldaan, dan verschijnt een foutmelding (met uitleg) en kan de ongeldige stem niet worden uitgebracht.
De volgorde van de kandidaten op het stembiljet wordt bij iedere weergave van het stembiljet opnieuw bepaalt. Dit betekent dat geen enkele kandidaat een voorkeurspositie heeft. Het maakt dus ook niet uit in welke volgorde de informatie van kandidaten wordt aangeleverd, de software ‘husselt’ de kandidaten steeds opnieuw door elkaar.
WOR
Een flexwerker gaat na 15 maanden werkzaam te zijn binnen een organisatie, zogenaamde medezeggenschapsrechten opbouwen en is daarmee een ‘in de onderneming werkzame persoon’. De flexwerker kan dan per direct kiezen (actief kiesrecht)
Na 3 maanden EXTRA werkzaam te zijn geweest (totaal dus 18 maanden), kan een flexwerker zich verkiesbaar stellen (passief kiesrecht).
Hoe hiermee omgegaan moet worden, is afhankelijk van wat in het eigen OR-reglement is opgenomen. Vaak staat daarin dat verkiezingen niet nodig zijn als binnen een half jaar de zittingsduur van de OR afloopt. Ook kan in het reglement zijn opgenomen dat lege zetels kunnen worden ingevuld door de eerstvolgende niet gekozen kandidaat (bij de laatste verkiezing).
Met onze online tool kunnen op eenvoudige wijze ook tussentijds kandidaten worden opgeroepen.
Mocht het OR hierin niet voorzien, dan is aanpassen van het reglement wellicht verstandig. Aanpassingen gelden echter altijd pas bij volgende verkiezingen.
Het aantal leden in een ondernemingsraad (OR) hangt af van de grootte van de organisatie. Onderstaand overzicht is een richtlijn. De OR mag ook zelf bepalen hoeveel leden het heeft. Dit moet dan wel in het OR-reglement omschreven staan.
Aantal leden ondernemingsraad (OR)
Het aantal werknemers bepaalt hoeveel leden een ondernemingsraad (OR) telt.
- Bij 50 tot 100 werknemers moet een ondernemingsraad 5 leden hebben.
- Bij 100 tot 200 werknemers moet een ondernemingsraad 7 leden hebben.
- Bij 200 tot 400 werknemers moet een ondernemingsraad 9 leden hebben.
- Bij 400 tot 600 werknemers moet een ondernemingsraad 11 leden hebben.
- Bij 600 tot 1.000 werknemers moet een ondernemingsraad 13 leden hebben.
- Bij 1.000 tot 2.000 werknemers moet een ondernemingsraad 15 leden hebben.
Let op, voor iedere 1.000 werknemers meer komen er 2 leden bij (tot maximaal 25 leden).
Passief kiesrecht = het recht om gekozen te worden (ofwel: kandidaat stellen voor de OR)
Actief kiesrecht = het recht om te mogen kiezen (het recht om te stemmen bij de OR-verkiezing)
De termijnen voor zowel actief als passief kiesrecht zijn in 2022 teruggebracht naar 3 maanden.
Nee, dat mag formeel niet. Een Ondernemingsraad wordt democratisch gekozen en moet dus tijdig herkozen worden. Aan het einde van de zittingsduur vervallen formeel alle rechten en bevoegdheden van de OR.
Bij uitzonderlijke situaties mag de OR de lopende zittingstermijn met maximaal 6 maanden verlengen, dit kan echter uitsluitend met instemming van:
- de bestuurder (schriftelijk),
- de betrokken vakbonden (schriftelijk),
- de achterban (informeren met mogelijkheid tot bezwaar) en uiteraard
- de OR-leden zelf (doorgaan met een selectie OR-leden is niet toegestaan).
Ja dat kan. Ziekte, zwangerschapsverlof, onbetaald verlof of zorgverlof hebben geen invloed op de recht voor kandidaatstelling voor de OR.
Kandidaat stellen is dus mogelijk, uiteraard is de vraag of het in praktische zin een goede combinatie is.
De in de wet (WOR) genoemde ‘in de onderneming werkzame personen’ zijn:
- De werknemers of ambtenaren die werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst of publiekrechtelijke aanstelling. Het maakt niet uit of het dienstverband voor onbepaalde tijd of tijdelijk, fulltime of parttime is. Ook mensen met een nulurencontract mee.
- Uitzendkrachten die ten minste 15 maanden werkzaam zijn bij de inlener, tellen mee bij de inlener.
- De overige uitzendkrachten en gedetacheerden die elders dan in de eigen onderneming zijn tewerkgesteld, tellen mee bij de uitlener.
Alle ‘in de onderneming werkzame personen’ mogen zich kandidaat stellen en kiezen mits zij voldoende lang in de onderneming werkzaam zijn (per 1-1-2022: 3 maanden). In de praktijk is doorgaans uitsluitend de hoogst (eind verantwoordelijke) algemeen directeur (de CEO) niet verkiesbaar en niet kiesgerechtigd. Overige directieleden doorgaans dus wel.
Nee, dat kan niet. Een ZZP-er is geen ‘In de onderneming werkzame persoon’ zoals opgenomen in de WOR. De ZZP-er kan dus geen onderdeel uitmaken van het medezeggenschapsorgaan van de organisatie. De ZZP-er werkt tenslotte vanuit zijn of haar eigen onderneming.
In een Ondernemingsraad (OR) zijn er twee verschillende stelsels om verkiezingen te organiseren: het Lijstenstelsel en het Personenstelsel:
- Lijstenstelsel: Werknemers stemmen op lijsten van kandidaten. De zetels worden toegewezen op basis van het aantal stemmen per lijst en vervolgens aan de kandidaten op de lijst.
- Personenstelsel: Werknemers stemmen direct op individuele kandidaten. De kandidaten met de meeste stemmen krijgen de zetels.
Beide stelsels hebben hun eigen voor- en nadelen en de keuze voor een stelsel kan afhankelijk zijn van de specifieke wensen en omstandigheden binnen een organisatie. Het lijstenstelsel kan zorgen voor een betere vertegenwoordiging van georganiseerde groepen, terwijl het personenstelsel kan leiden tot een meer persoonlijke en directe vertegenwoordiging van werknemers.
Een verkiezingscommissie wordt aangesteld door de zittende OR of bij een startende OR door de directie. Deze commissie is verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen.
De zittingsduur van OR-leden is maximaal vier jaar. Maar er zijn ook andere zittingstermijnen mogelijk.
Als een ondernemingsraad dat wil, kan in het OR-reglement een andere zittingsduur worden bepaald. Zo is het mogelijk dat het reglement bepaalt dat de OR-leden om de twee jaar of om de vier jaar tegelijk aftreden. Maar het is ook mogelijk om iedere twee jaar de helft van de OR-leden te laten aftreden. Op deze wijze wordt de continuïteit van (de kennis binnen) de ondernemingsraad bevorderd.
Verlengen van de zittingsduur kan onder bepaalde voorwaarden ook, maar maximaal 6 maanden. Lees meer hierover op bij de FAQ ‘Mag de OR na de zittingsduur blijven zitten?‘
De Wet op de Ondernemingsraden (WOR) kent geen voorschriften over het tijdspad van de verkiezingen en de daarbij behorende termijnen. Vaak wordt het voorbeeldreglement van de SER gebruikt waarin over een doorlooptijd van tenminste 9 weken wordt gesproken. Dit is echter een richtlijn, de ondernemingsraad is vrij om een eigen tijdspad en eigen termijnen in haar reglement op te nemen.
Aanleveren informatie
De teksten zijn technisch gezien niet gebonden aan een bepaalde maximale teksten. Bij lange teksten wordt een scrollbalkje toegeevoegd om het stembiljet overzichtelijk te houden. Wij adviseren echter motivaties van maximaal 60 woorden omdat lange teksten worden eenvoudigweg niet meer gelezen.
Voor het aanleveren van de benodigde informatie sturen wij je een informatie-aanvraag per e-mail. In deze e-mail is een knop opgenomen welke je direct doorstuurt naar onze ‘Aanleveromgeving’. Eenmaal ingelogd deze eigen ‘aanlever-omgeving’ worden je stapsgewijs alle benodigde informatie-vragen voorgelegd. Door de vragen te beantwoorden en steeds door te klikken, wordt automatisch alle benodigde informatie opgevraagd.
Op het moment dat een ‘rode pagina met stopbord’ wordt getoond, hebben wij voldoende informatie om de test-kandidaatstelling of test-verkiezing te kunnen gaan inrichten. OnlineORverkiezingen houdt van een persoonlijke aanpak, dus als wij nog vragen hebben, nemen we gewoon even contact op.
Met de ontvangen informatie gaan wij de test-kandidaatstelling of test-verkiezing bouwen. Zodra de test klaar is, sturen wij een e-mail met informatie betreffende te test (tijdstip test, toegang tot live-portaal, voorbeelden etc.). Pas na het doorlopen van de test (inclusief goedkeuring) wordt de test omgezet naar een definitieve kandiaatstelling of verkiezing.
Als deadline hanteren wij dat alle informatie uiterlijk 7 dagen voor aanvang van de kandidaatstelling / verkiezing binnen moet zijn. Eerder aanleveren mag uiteraard altijd! Deze 7 dagen zijn nodig om de test- verkiezing/-kandidaatstelling in te richten en te testen met het testpanel zoals opgegeven.
Kortere doorloop is doorgaans mogelijk (tot 2 dagen), maar gaat in overleg. Bij een korte doorlooptijd kan een spoedtoeslag in rekening worden gebracht. Dit wordt vooraf kenbaar gemaakt.
Nee hoor, beide zijn optioneel maar wel standaard inbegrepen in de prijs.
Alle varianten zijn dus mogelijk: alleen naam, naam & foto, of naam & motivatie. De meest gebruikte optie is uiteraard foto + naam + motivatie.
Geen probleem neem contact met ons op, wij kunnen zelfs tijdens een live verkiezing of kandidaatstelling vaak nog aanpassingen probleemloos doorvoeren.
Via ons aanleverportaal wordt alle informatie aangeleverd. Pas als alle informatie compleet is aangeleverd, wordt de kandidaatstelling of OR-verkiezing door ons ingericht. Mochten er na aanlevering nog aanpassingen nodig zijn als gevolg van onjuiste of onvolledig aangeleverde informatie, dan kunnen daarvoor kosten in rekening worden gebracht.
Tijdens het inrichten / vullen van het stembiljet, worden de aangeleverde foto’s handmatig bewerkt om tot afbeeldingen van 250×300 pixels (breedte x hoogte). Om deze foto’s mooi scherp te kunnen weergeven is het verstandig om deze minimale maatvoering aan te houden. Doorgaans worden grotere afbeeldingen aangeleverd en worden die op maat gemaakt voor het stembiljet.
Gelijksoortige afbeeldingen (gelijke achtergronden) geven een rustig beeld op het stembiljet, maar dit is zeker geen ‘must’.
Als van een kandidaat geen foto wordt aangeleverd, dan plaatsen wij bij deze kandidaat onderstaande plaatsvervangende afbeelding:
Doorgaans worden de leden van de kiescommissie opgenomen in het testpanel. Wij adviseren om her altijd minimaal 1 medewerker van de afdeling ICT (of ICT-dienstverlener) aan toe te voegen. Het staat overigen volledig vrij om test-personen toe te voegen.
Optioneel: er kan overwogen worden om bij verkiezingen ook de kandidaten deel te laten nemen aan de test, zodat kandidaten weten hoe hun eigen informatie wordt getoond op het stembiljet/
Nee, er is geen specifieke computerkennis nodig om samen met ons de digitale OR-verkiezing en/of digitale oproep te kandidaatstelling te organiseren. Het aanleveren van informatie is een kwestie van vragen beantwoorden en een Excelsheet met kiesgerechtigden (doorgaans aangeleverd vanuit afdeling HRM) te uploaden. Wij richten alles in en houden persoonlijk contact om je eventueel te helpen.
Bij het inrichten van de digitale kandidaatstelling / verkiezing, stellen wij als OnlineORverkiezingen.nl een maatwerk tekst op, specifiek voor de betreffende Ondernemingsraad. Uiteraard kunnen teksten ook worden aangeleverd en/of aangepast, maar wij zorgen graag voor een vertrekpunt.
Beveiliging
Alle stembiljetten zijn uniek en worden afzonderlijk voorzien van een eigen versleutelde URL (voorbeeld: https://xxxxx.xx/?e=360323&l=nl&c=141027033&h=FFEBE66369126A4&d=e). Dankzij het gebruik van deze lange reeks met letters, cijfers en tekens en interne controles, wordt het onmogelijk om door eenvoudigweg het aanpassen van de URL op een andere stembiljet terecht te komen.
Deze techniek van URL-versleuteling wordt een hashfunctie of hashalgoritme genoemd.
In verband met beveiliging worden de verkiezingen NIET op het domein https://onlineorverkiezingen.nl gehouden. Onze openbare website is dus geen veiligheidsrisico voor kandidaatstellingen en verkiezingen.
Voor het faciliteren van onze diensten wordt gewerkt met 2 domeinen. Één domein voor onze verkiezingstool aangevuld met een extra domein met een portaal (dashboard) voor de OR. Op dit gescheiden portaal kan de OR zicht houden op kandidaatstellingen en het opkomstpercentage, TIJDENS de verkiezing. Na de verkiezing wordt de verkiezingsuitslag zichtbaar op dit gescheiden domein.
Totaal werken wij dus met 3 gescheiden domeinen, ieder voorzien van een SSL-certificaat.
Kijk voor meer informatie op onze pagina over veiligheid en privacy.
Al onze data wordt opgeslagen binnen de EU-dataregio, op precies te zijn: Ierland. Er wordt geen data uitgewisseld naar andere data-regio’s. De data wordt opgeslagen op A-klasse server locaties van AWS (Amazon Web Services) in Ierland. AWS is gecertificeerd voor ISO/IEC 27001:2022, 27017:2015, 27018:2019, 27701:2019, 22301:2019, 20000-1:2018, 9001:2015, and CSA STAR CCM v4.0.
OnlineORverkiezingen.nl bewaard persoonlijke data niet langer dan strikt noodzakelijk voor het uitvoeren van OR-verkiezingen. Vanuit de WOR geldt een bezwaarperiode van 7 dagen wat betreft de uitslag van de OR-verkiezing. Alle detailinformatie van de verkiezing (detailniveau ‘wie heeft op wie gestemd?’) wordt na 8 dagen uit onze systemen verwijderd.
Voor het faciliteren van digitale kandidaatstellingen en OR-verkiezingen is uitsluitend ‘gewone’ persoonsgegevens. Feitelijk hebben wij voldoende aan een persoonsgebonden e-mailadres van de verkiesbare medewerker (bij oproep tot kandidaatstelling) of van de kiesgerechtigde medewerker (bij verkiezingen). Om aanschrijving persoonlijk te maken, werken wij graag ook met voornamen. Dit is echter geen verplichting, bij aanschrijving met ‘Beste collega’ is ook uitsluitend een e-mailadrtes voldoende.
Campagne-ondersteuning
OnlineORverkiezingen.nl biedt de mogelijkheid om middel posters en/of intranet-dia’s extra aandacht te geven aan de OR-verkiezing. Ervaring leert dat extra aandacht in het voortraject richting verkiezingen resulteert in meer kandidaten. Met onze standaard-posters of maatwerkposters kunnen wij in dit proces ondersteunen.
Als specialist in OR-verkiezingen kunnen wij ook campagnematerialen als posters en scherm-dia’s verzorgen. Posters kunnen specifiek als maatwerk worden ontworpen en gedrukt. Ook kan worden gekozen voor tekstueel gepersonaliseerde ‘standaard’-posters.
Druk op onderstaande knop om naar de pagina over campagneondersteuning te gaan.
Kandidaatstelling
Ons verkiezingenplatform is ingericht op meertalige verkiezingen (en kandidaatstellingen). Hierbij zijn er twee opties:
- De talen worden onder elkaar getoond in de e-mailuitnodging en op het stembiljet
- Op het niveau van van de medewerker wordt bepaald in welke taal de emailuitnodiging wordt verzonden en in welke taal het kandidaatstellingsformulier / stembiljet is opgesteld.
Kijk voor meer informatie en prijzen op: OnlineORverkiezingen.nl | meertalige verkiezingen
Ja machtigen is mogelijk. Vaak is een machtiging echter niet nodig, maar volstaat vervanging van een zakelijk e-mailadres door een alternatief (privé) e-mailadres.
Mocht een machtiging toch gewenst zijn, geef dan in de Excelsheet met kiesgerechtigden het e-mailadres van de gemachtigde collega door (neem dit op in de kolom machtiging)
Vakbonden kunnen kandidaten aandragen voor de verkiezingen van de ondernemingsraad (OR). Hiervoor moeten de vakbonden wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Alle betrokken vakbonden dienen daarom actie te worden geinformeerd over de mogelijkheid tot kandidaatstelling voor de komende verkiezingen.
Mail-verzending
Indien een e-mailuitnodiging niet kan worden afgeleverd, ontvangen wij vaak een zogenaamde bounce. De verzonden e-mail wordt dus als ‘niet af te leveren’ gemeld.
OnlineORverkiezingen rapporteert standaard deze bounces, zodat de mogelijkheid bestaat dit te corrigeren. Vaak betreft het echter (een) medewerker(s) die inmiddels de onderneming heeft verlaten. Ook komt het regelmatig voor dat een correctie van het e-mailadres nodig is. Als geen van beide het geval is, dan is het invoeren van een alternatief (privé) e-mailadres altijd nog een mogelijkheid.
Gedurende een lopende kandidaatstelling of verkiezing kunnen (extra) medewerkers alsnog worden uitgenodigd.
Het verzenden van e-mailuitnodigingen is helaas geen garantie voor een goede verwerking op de ontvangende mailserver. Als blijkt dat veel e-mails niet zijn aangekomen, dan zijn we mogelijk niet goed op de ‘whitelist’ geplaatst (zie ook ons antwoord op de vraag ‘Wat is ‘Whitelisten?’). Ook kan het zijn dat de mail in de ‘lage prioriteit’ mail is gekomen of incidenteel de spambox.
Maar doorgaans zijn individuele meldingen van niet ontvangen e-mails het gevolg van een foutief e-mailadres. We kunnen dit uiteraard corrigeren zodat alsnog een e-mailuitnodiging wordt verzonden naar de betreffende medewerker.
Welke stappen kunnen worden ondernomen:
- Check in eerste instantie of de mail in de SPAM-box terecht is gekomen.
- Is de betreffende medewerker opgenomen in het totaaloverzicht van kiesgerechtigden (de aangeleverde Excelsheet)?
- Is het betreffende e-mailadres juist? Regelmatig blijkt het aangeleverde e-mailadres niet kloppend te zijn,
Indien gewenst, kunnen wij e-mailuitnodigingen nogmaals verzenden. Hierbij checken wij altijd of mogelijkerwijs toch al is gestemd.
Bij kandidaatstellingen of verkiezingen worden veel e-mailuitnodigingen verzonden naar eenzelfde mailserver (…@uwbedrijf.com).
Bij grote aantallen e-mails afkomstig van eenzelfde verzender, bestaat het risico dat deze mailberichten als SPAM worden gekwalificeerd en dus uit veiligheidsoverweging worden tegengehouden. Om deze reden adviseren wij ons verzendende e-mailserver door de ICT-afdeling te laten ‘whitelisten’. Hierbij wordt onze mailserver vooraf gekwalificeerd als zijnde een vertrouwde mailserver.
E-mailuitnodigingen worden verzonden vanuit het emailadres uitnodiging@mtorvk.nl. Dit e-mailadres dienst, samen met het domein mailer-eu.mtorvk.nl, doorgegeven te worden aan de afdeling ICT om te voorkomen dat deze e-mails als SPAM worden aangezien.
Wij adviseren ook altijd de ICT afdeling op te nemen binnen het testpanel van een verkiezing of kandidaatstelling. Deze stap maakt ook deel uit van het ‘aanlevertraject’ van informatie.
Om te voorkomen dat ‘onbevoegden’ een stem uitbrengen, is ons systeem zo ingericht dat alleen persoonsgebonden e-mailadressen worden geaccepteerd. Voorbeelden van niet-persoonsgebonden e-mailadressen zijn bijvoorbeeld info@xxx.xx en planning@xxx.xx.
Het komt soms voor dat bij het importeren van e-mailadressen het systeem aangeeft dat een e-mailadres niet kan worden geïmporteerd omdat het op een zogenaamde ‘global bounce list’ staat. Een “global bounce list” is een lijst die wordt gebruikt in e-mailbeheer om e-mailadressen bij te houden die herhaaldelijk e-mails hebben “gebounced.” Een bounce treedt op wanneer een verzonden e-mail niet kan worden afgeleverd aan de ontvanger. Er zijn verschillende redenen waarom een e-mail kan bouncen, en deze worden onderverdeeld in twee categorieën:
- Hard Bounces: Dit zijn permanente leveringsproblemen, zoals:
- Ongeldig of niet-bestaand e-mailadres.
- Geblokkeerd domein.
- Server van de ontvanger heeft het adres als onbestaanbaar gemarkeerd.
- Soft Bounces: Dit zijn tijdelijke leveringsproblemen, zoals:
- Ontvangers inbox is vol.
- Server van de ontvanger is tijdelijk offline.
- E-mailbericht is te groot.
Een global bounce list wordt door ons systeem bijgehouden om te voorkomen dat herhaaldelijke bounces optreden, wat de reputatie van onze mailservers kan schaden. Een verminderde reputatie kan vervolgens leiden tot problemen zoals blokkering door e-mailservers.
Een global bounce kan worden omzeilt door het aanleveren van een alternatief (privé) e-mailadres, of door ons de garantie te geven dat het betreffende e-mailadres correct is en probleemloos functioneert.
Onderin alle, door ons verzonden e-mails is onderin de optie tot ‘uitschrijven’ opgenomen. Deze optie zijn wij wettelijk verplicht om op te nemen, bovendien verkleint het de kans dat ontvangers onze mail (ten onrechte) als spam classificeren.
Soms komt het voor dat medewerkers bij een kandidaatstelling of eerdere verkiezing deze optie (per abuis) hebben gebruikt. Het gevolg hiervan is dat het betreffende e-mailadres niet door ons systeem wordt geaccepteerd. Wij kunnen een uitschrijving uitsluitend ongedaan (laten) maken als vanuit het betreffende e-mailadres een verzoek tot verwijdering wordt gestuurd naar info@onlineORverkiezingen.nl.
Prijzen / annuleren
Een offerte is vrijblijvend. Tot 21 dagen voor aanvang van de verkiezing kan kosteloos worden geannuleerd. Tussen 21 en 7 dagen voor aanvang is 50% van het overeen gekomen honorarium verschuldigd. Binnen 7 dagen is 100% verschuldigd.
Verkiezingen
Dit ligt doorgaans vastgelegd in het OR-reglement. Voor een hogere opkomst is het wenselijk er meerdaagse verkiezingen van te maken. Doorgaans hanteert men 3 tot 5 dagen. Hierover is niets vastgelegd in de Wet op de Ondernemingsraden.
Wij adviseren om (digitale) verkiezingen bij voorkeur gedurende ca. 7 dagen, verdeeld over 2 weken, open te laten. Ook medewerkers met een weekje vrij of medewerkers die in het weekend werken hebben dan de mogelijkheid om te stemmen.
Een langere openingstijd van de stembus geeft vanzelfsprekend ook een hogere opkomst. Bovendien kan bij een tegenvallende opkomst nog een reminder worden verzonden.
Ons verkiezingenplatform is ingericht op meertalige verkiezingen (en kandidaatstellingen). Hierbij zijn er twee opties:
- De talen worden onder elkaar getoond in de e-mailuitnodging en op het stembiljet
- Op het niveau van van de medewerker wordt bepaald in welke taal de emailuitnodiging wordt verzonden en in welke taal het kandidaatstellingsformulier / stembiljet is opgesteld.
Kijk voor meer informatie en prijzen op: OnlineORverkiezingen.nl | meertalige verkiezingen
Ja machtigen is mogelijk. Vaak is een machtiging echter niet nodig, maar volstaat vervanging van een zakelijk e-mailadres door een alternatief (privé) e-mailadres.
Mocht een machtiging toch gewenst zijn, geef dan in de Excelsheet met kiesgerechtigden het e-mailadres van de gemachtigde collega door (neem dit op in de kolom machtiging)
Het is inderdaad mogelijk om een link op te nemen in het stembiljet. Vaak wordt bijvoorbeeld in motivatieteksten een link opgenomen. Zo kan bijvoorbeeld een link naar een PDF met uitgebreide motivatie worden opgenomen. Ook kan worden gelinkt naar filmpjes of afbeeldingen. Informeer naar de mogelijkheden, ons systeem is zeer flexibel.
Bij iedere verkiezing verzenden wij inloggegevens voor ons live-portaal op https://orvkportal.nl
In dit liveportaal is gedurende de verkiezing de zogenaamde ‘Opkomstmeter’ zichtbaar. Deze opkomstmeter toont live het opkomstpercentage (per kiesgroep). Bij meerdaagse verkiezingen kan bij een tegenvallende opkomst een reminder worden verzonden.
Na sluiting van de verkiezing wordt op deze plaats de ‘voorlopige uitslag’ zichtbaar.
Bij iedere verkiezing verzenden wij inloggegevens voor ons live-portaal op https://orvkportal.nl
In dit liveportaal is gedurende de verkiezing de zogenaamde ‘Opkomstmeter’ zichtbaar. Deze opkomstmeter toont live het opkomstpercentage.
Na sluiting van de verkiezing wordt op deze plaats de ‘voorlopige uitslag’ zichtbaar. De officiële uitslag wordt door ons verstrekt in de vorm van een Proces verbaal van de uitslag in PDF.
Als meerdere kandidaten recht hebben op de laatste vrije OR-zetel, is de verkiezing onbeslist en bieden wij de mogelijkheid om gebruik te maken van onze ’tombola’ om een keuze te maken.
Bij gebruikmaking van de ’tombola’, beslist het lot welke kandidaat uiteindelijk in de OR zitting neemt. Alleen als gebruik wordt gemaakt van onze tombola, kunnen wij garant staan voor de objectiviteit van deze einduitslag welke wordt verwerkt in het officiële Proces Verbaal van de verkiezing.
In alle overige situaties vermelden wij de niet besliste uitslag in de vorm van ‘oranje balken’ in het proces verbaal.
Nee, het uitbrengen van ongeldige stemmen is niet mogelijk. Onze software zorgt ervoor dat altijd voldoende stemmen worden uitgebracht. Als niet aan de voorwaarden voor stemmen wordt voldaan, dan verschijnt een foutmelding (met uitleg) en kan de ongeldige stem niet worden uitgebracht.
De volgorde van de kandidaten op het stembiljet wordt bij iedere weergave van het stembiljet opnieuw bepaalt. Dit betekent dat geen enkele kandidaat een voorkeurspositie heeft. Het maakt dus ook niet uit in welke volgorde de informatie van kandidaten wordt aangeleverd, de software ‘husselt’ de kandidaten steeds opnieuw door elkaar.
WOR
Een flexwerker gaat na 15 maanden werkzaam te zijn binnen een organisatie, zogenaamde medezeggenschapsrechten opbouwen en is daarmee een ‘in de onderneming werkzame persoon’. De flexwerker kan dan per direct kiezen (actief kiesrecht)
Na 3 maanden EXTRA werkzaam te zijn geweest (totaal dus 18 maanden), kan een flexwerker zich verkiesbaar stellen (passief kiesrecht).
Hoe hiermee omgegaan moet worden, is afhankelijk van wat in het eigen OR-reglement is opgenomen. Vaak staat daarin dat verkiezingen niet nodig zijn als binnen een half jaar de zittingsduur van de OR afloopt. Ook kan in het reglement zijn opgenomen dat lege zetels kunnen worden ingevuld door de eerstvolgende niet gekozen kandidaat (bij de laatste verkiezing).
Met onze online tool kunnen op eenvoudige wijze ook tussentijds kandidaten worden opgeroepen.
Mocht het OR hierin niet voorzien, dan is aanpassen van het reglement wellicht verstandig. Aanpassingen gelden echter altijd pas bij volgende verkiezingen.
Het aantal leden in een ondernemingsraad (OR) hangt af van de grootte van de organisatie. Onderstaand overzicht is een richtlijn. De OR mag ook zelf bepalen hoeveel leden het heeft. Dit moet dan wel in het OR-reglement omschreven staan.
Aantal leden ondernemingsraad (OR)
Het aantal werknemers bepaalt hoeveel leden een ondernemingsraad (OR) telt.
- Bij 50 tot 100 werknemers moet een ondernemingsraad 5 leden hebben.
- Bij 100 tot 200 werknemers moet een ondernemingsraad 7 leden hebben.
- Bij 200 tot 400 werknemers moet een ondernemingsraad 9 leden hebben.
- Bij 400 tot 600 werknemers moet een ondernemingsraad 11 leden hebben.
- Bij 600 tot 1.000 werknemers moet een ondernemingsraad 13 leden hebben.
- Bij 1.000 tot 2.000 werknemers moet een ondernemingsraad 15 leden hebben.
Let op, voor iedere 1.000 werknemers meer komen er 2 leden bij (tot maximaal 25 leden).
Passief kiesrecht = het recht om gekozen te worden (ofwel: kandidaat stellen voor de OR)
Actief kiesrecht = het recht om te mogen kiezen (het recht om te stemmen bij de OR-verkiezing)
De termijnen voor zowel actief als passief kiesrecht zijn in 2022 teruggebracht naar 3 maanden.
Nee, dat mag formeel niet. Een Ondernemingsraad wordt democratisch gekozen en moet dus tijdig herkozen worden. Aan het einde van de zittingsduur vervallen formeel alle rechten en bevoegdheden van de OR.
Bij uitzonderlijke situaties mag de OR de lopende zittingstermijn met maximaal 6 maanden verlengen, dit kan echter uitsluitend met instemming van:
- de bestuurder (schriftelijk),
- de betrokken vakbonden (schriftelijk),
- de achterban (informeren met mogelijkheid tot bezwaar) en uiteraard
- de OR-leden zelf (doorgaan met een selectie OR-leden is niet toegestaan).
Ja dat kan. Ziekte, zwangerschapsverlof, onbetaald verlof of zorgverlof hebben geen invloed op de recht voor kandidaatstelling voor de OR.
Kandidaat stellen is dus mogelijk, uiteraard is de vraag of het in praktische zin een goede combinatie is.
De in de wet (WOR) genoemde ‘in de onderneming werkzame personen’ zijn:
- De werknemers of ambtenaren die werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst of publiekrechtelijke aanstelling. Het maakt niet uit of het dienstverband voor onbepaalde tijd of tijdelijk, fulltime of parttime is. Ook mensen met een nulurencontract mee.
- Uitzendkrachten die ten minste 15 maanden werkzaam zijn bij de inlener, tellen mee bij de inlener.
- De overige uitzendkrachten en gedetacheerden die elders dan in de eigen onderneming zijn tewerkgesteld, tellen mee bij de uitlener.
Alle ‘in de onderneming werkzame personen’ mogen zich kandidaat stellen en kiezen mits zij voldoende lang in de onderneming werkzaam zijn (per 1-1-2022: 3 maanden). In de praktijk is doorgaans uitsluitend de hoogst (eind verantwoordelijke) algemeen directeur (de CEO) niet verkiesbaar en niet kiesgerechtigd. Overige directieleden doorgaans dus wel.
Nee, dat kan niet. Een ZZP-er is geen ‘In de onderneming werkzame persoon’ zoals opgenomen in de WOR. De ZZP-er kan dus geen onderdeel uitmaken van het medezeggenschapsorgaan van de organisatie. De ZZP-er werkt tenslotte vanuit zijn of haar eigen onderneming.
In een Ondernemingsraad (OR) zijn er twee verschillende stelsels om verkiezingen te organiseren: het Lijstenstelsel en het Personenstelsel:
- Lijstenstelsel: Werknemers stemmen op lijsten van kandidaten. De zetels worden toegewezen op basis van het aantal stemmen per lijst en vervolgens aan de kandidaten op de lijst.
- Personenstelsel: Werknemers stemmen direct op individuele kandidaten. De kandidaten met de meeste stemmen krijgen de zetels.
Beide stelsels hebben hun eigen voor- en nadelen en de keuze voor een stelsel kan afhankelijk zijn van de specifieke wensen en omstandigheden binnen een organisatie. Het lijstenstelsel kan zorgen voor een betere vertegenwoordiging van georganiseerde groepen, terwijl het personenstelsel kan leiden tot een meer persoonlijke en directe vertegenwoordiging van werknemers.
Een verkiezingscommissie wordt aangesteld door de zittende OR of bij een startende OR door de directie. Deze commissie is verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen.
De zittingsduur van OR-leden is maximaal vier jaar. Maar er zijn ook andere zittingstermijnen mogelijk.
Als een ondernemingsraad dat wil, kan in het OR-reglement een andere zittingsduur worden bepaald. Zo is het mogelijk dat het reglement bepaalt dat de OR-leden om de twee jaar of om de vier jaar tegelijk aftreden. Maar het is ook mogelijk om iedere twee jaar de helft van de OR-leden te laten aftreden. Op deze wijze wordt de continuïteit van (de kennis binnen) de ondernemingsraad bevorderd.
Verlengen van de zittingsduur kan onder bepaalde voorwaarden ook, maar maximaal 6 maanden. Lees meer hierover op bij de FAQ ‘Mag de OR na de zittingsduur blijven zitten?‘
De Wet op de Ondernemingsraden (WOR) kent geen voorschriften over het tijdspad van de verkiezingen en de daarbij behorende termijnen. Vaak wordt het voorbeeldreglement van de SER gebruikt waarin over een doorlooptijd van tenminste 9 weken wordt gesproken. Dit is echter een richtlijn, de ondernemingsraad is vrij om een eigen tijdspad en eigen termijnen in haar reglement op te nemen.